Oldalak

2016. december 10., szombat

Fenyő mustra. Válaszuk ki a tökéletes karácsonyfát!


Advent tizennegyedik napja: Válasszunk fenyőfát!


Általában örökzöld fenyő díszeleg szenteste a családok otthonaiban, de olyan országokban, ahol ritka, ott más növénnyel, illetve szoborral is helyettesíthetik. Az első karácsonyfát, valamikor a 16. század körül állíthatták fel. Azóta az ünnep legékesebb dísze. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet? Az alábbi cikkben a leggyakoribb fenyőfajtákról olvashatsz egy rövid jellemzést!


Közönséges lucfenyő


Forrás: http://www.kolibrikerteszet.hu/lucfenyok

Leggyakrabban ezt a fenyőfajtát  használjuk fel karácsonyfaként. Szép formájú, kis tűlevele miatt könnyen díszíthető, és a többi fajtához képest jóval olcsóbb. Legnagyobb hátránya, hogy tűleveleit hamar lehullajtja. Ha mégis ezt a fajtát választod, és szeretnéd, hogy leveleit később hullajtsa, tedd vízzel töltött karácsonyfatalpba, mivel a páradús környezetet kedveli.






Szórós luc vagy ezüstfenyő

Ez a közepes méretű fa, a fenyőfélék családján belül, a lucfenyő nemzetiségbe tartozik. Különleges kékeszöld színe miatt, gyakran használják parkok, kertek díszítésére, karácsonyfának is. A drágább fenyő kategóriába esik.  





Közönséges jegenye


Forrás: http://www.dmkert.hu/fenyok/torok_bituniai_bornmuller_jegenyefenyo

Normand fenyőként is ismerjük. Sötétzöld, kis tűlevelű,ágai sűrűn helyezkednek el. Kontinensünk legnagyobb termetű fenyője. Magyarországon ritka, ezért az ára is magas. Tűlevelit nem hullajtja.






Feketefenyő

Forrás: http://www.disznovenywebaruhaz.hu/feketefenyo_pinus-nigra

A szokatlan megjelenésű fenyő, a tűnyalábos nemzethez tartozik. Ritka sötétzöld tűleveiről kapta nevét. Kinézete ellenére, gyakran használják karácsonyfának, mivel olcsó, finom az illata, és még tűit sem hullajtja.







Erdeifenyő

Forrás: http://www.disznovenywebaruhaz.hu/feketefenyo_pinus-nigra

Hazánkban, a kutatások szerint, ritkán használják karácsonyfaként. Lombkoronája ritka, levelei hosszúak, rendkívül olcsó. A legellenállóbb fenyőfajtának tartják. Jó hatással van a légutakra, a leveleiből kivont illóolaj, és az illata is rendkívül kellemes.




Műfenyő


Több méretben, színben is kaphatóak, a választék nagy. Mivel költséges technológiával készül, az ára sem túl olcsó. Leveleit nem hullajtja, nincsenek különleges igényei, a hideget és a meleget is egyaránt tűri, egész évben eláll. Elterjedéséhez a környezetvédelem is hozzájárult.










Véleményem szerint, a legjobb megoldás a cserepes fenyő lenne. Így egy fát sem kellene kivágni, és a fenyő illata is bejárhatja az otthonokat. Az ünnep után pedig ki is lehet ültetni. 
Eldöntöttétek milyen fenyőt választotok?
Köszönöm a figyelmed!
Adrienn

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése