Oldalak

2016. december 6., kedd

Beszélgessünk a Mikulásról!


Advent tizedik napja: Beszélgessünk a Mikulásról!


Bizonyára ma már mindenki megkapta a mikuláscsomagját, telis- tele mindenféle földi jóval. Remélem jók voltatok, és senki nem kapott virgácsot! A magyar hagyományok szerint, ezen a napon minden jó gyermek, ajándékba egy csomagot kap, amit a Mikulás a szépen kitisztított cipőjükbe rejt. Vajon máshol is ezen a napon jön a Mikulás? Esetleg valaki más látogatja meg a gyerekeket?


A történelem során számos mítosz, legenda alakult ki, különböző mondák terjedtek a népek között. Megjelentek a mitikus alakok, akiket a Föld népei tiszteltek valamilyen oknál fogva. Ezek az alakok lehetnek jók vagy rosszak, de akadnak olyanok is, akik ajándékokat osztogatnak. Talán az utóbbi kategória versenyzői is hozzá járultak a mai "Mikulás alak" kialakulásához. Lássuk, kik a leghíresebb mondák szereplői!


Szent Miklós


Szent Miklósról tegnap már szót ejtettünk. Ha kíváncsi vagy történetére, kattints IDE. Érdekesség, hogy a "Mikulás alakok" közül ő az egyetlen élő, történelmi személy.


Forrás: http://www.miradionk.com/site/mar-csak-nehanyat-kell-aludni/


Odin


Talán az ő neve ismerős lehet a számotokra. Igen ő az az Odin, akit az északiak Istenüknek tekintettek. Régen, karácsony előestéjén az Észak-Európában élő népek, a téli napfordulót ünnepelték, amelyet úgy neveztek, hogy Yule. Az ünnepség alatt, vadászatot tartottak. Ekkor természetfeletti lények, szellemek szállták át az eget, vezetőjük pedig Odin volt, aki nyolclábú lován ülve ajándékokat osztott a bámészkodóknak.


Forrás: http://demigodshaven.wikia.com/wiki/Odin


Father Christmas


A Mikulás angol megfelelője. Bár alakja teljesen összefonódott az amerikai ajándékhozóval, eredete mégis sokkal régebre nyúlik vissza.



Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Father_Christmas



Sinterclass


A Holland Mikulás, december hatodik reggelére ajándékozza meg a gyermekeket. Püspök kalapot és köpenyt visel. Fehér lovon érkezik.



Forrás: https://tluif.home.xs4all.nl/sinterklaas.html



Yule Lads


A hegyi trollok fiaiként emlegetik őket. A mondák szerint a hegyekben élnek. A karácsonyt megelőző tizenhárom napban, minden éjszaka meglátogatják a gyermekeket. Ha  egész évben jól viselkednek, akkor megajándékozzák őket, viszont ha nem, akkor rothadt krumplit kapnak vagy csínyeket követnek el ellenük.



Forrás: http://dcmcgannon.com/guest-post-with-c-michael-mcgannon-a-darker-christmas-carol/


Ded Moroz



A Ded Moroz szó szerinti fordítása, "Öreg fagyember". Az Orosz mesékben eredetileg egy gonosz varázsló volt, aki gyerekeket rabolt el. Mára azonban, átalakult egy jóindulatú, kedves alakká, aki ajándékokat visz a gyermekeknek, Szilveszter éjjelén. Hosszú fehér szakálla van és díszes, piros köpenyt visel. Ábrázolása nagyon hasonlít a modern észak-amerikai mikulásra. Segítője Snegurochka a hótündér, aki azért érdekes, mert más kultúrák Télapóinak nincs női társa.


Forrás: https://hu.pinterest.com/lark003/ded-morozsanta-clauspapa-noelsnegurochka/



Tomte


Mintegy 3 láb magas lények, kezükön négy ujjal. Egész évben a lakásokban élnek rejtőzve. A családok hűséges őrzői. Külső megjelenésük emlékeztet a Télapóra. Piros hegyes kalapot viselnek és hosszú fehér szakálluk van. A jó viselkedést ők is ajándékokkal jutalmazzák, de amikor valaki rossz, akkor akár erőszakkal is büntethetik. Kis termetük ellenére, hatalmas fizikai erővel vannak megáldva.



Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/292734044505927096/



Santa Claus


Az Észak-Amerikai kultúrákból ismert Mikulást, szinte mindenki ismeri. Az Északi-sarkon él, Tálanyóval és a manókkal, akik a játékokat készítik. Karácsonykor hozza az ajándékokat, kilenc repülő rénszarvasa segítségével. Kéményen át ereszkedik be a házakba, ahol a kicsik süteménnyel és tejjel várják. Ha megnézed a Télapu című filmet, tudni fogod ki az a Santa Claus.



Forrás: https://hu.pinterest.com/mycabinhome/santa-claus/


Tetszett a mai téma? Ha érdekesnek találtad, holnap a tipikus "karácsonyi karakterekről" fogunk beszélgetni (pl: Rudolf a rénszarvas) Szép napot!
Üdv: Adrienn

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése