Oldalak

2017. szeptember 8., péntek

Őszi fesztivál szezon. Szabadtéri programajánló


Véget ért a nyár, de ez nem azt jelenti, hogy be kell kuporodnunk a szobánkba és a jó idő eljöveteléig ki se dugni az orrunkat a lakásból. Mondhatnánk, hogy az év legmelegebb időszaka, hivatalosan is a fesztiválok évszaka lehetne. Színesebbnél színesebb programok, rendezvények jellemzik a nyarat, de az ősz beálltával mind ez nem ér véget, hiszen ez az időszak is rengeteg lehetőséget hordoz magában.  Íme néhány szabadtéri program ajánló, amivel színesebbé tehetitek az őszi hétköznapokat!

Forrás: http://www.hallspumpkinfarm.net/


Szüret

Ha a nyár a fesztiválok, akkor az ősz a szüret időszaka. A régi hagyományokra építve, számos a szürethez kapcsolódó rendezvényt találunk az ország bármely pontján. Szüreti fesztiválok, bálok, felvonulások csak néhány program, amelyek közül bátran válogathattok. Később a szüretről még lesz szó egy másik bejegyzésben részletesebben. 

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/226517056234808433/


Gasztro és hagyományőrző fesztiválok 

Magyarországon nem csak a szőlőnek, a szüretnek van nagy kultusza, hanem a disznó tornak is. A hideg idő beköszönte kedvez a hagyomány őrzésének. Budapesten október 13 és 15 között rendezik meg a Disznótoros Kolbászfesztivált, ahol több kézműves terméket is megvásárolhattok.

A kürtőskalács igazi hungarikumnak számít. Sokan nagyon szeretjük. Belül puha, kívül ropogós, többféle ízben kapható és egy igazán hideg napon rendkívül jól esik a meleg kalács. Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Kürtőskalács fesztivált a Szabadság téren, szintén október 13 és 15 között. Ha már az édességeknél tartunk, akkor had ajánljam figyelmetekbe még az Édes Napok Csokoládé- és Édességünnepet, ami szeptember 15 és 17 között kerül megrendezésre a Szent István téren, valamint a Fővárosi Palacsinta Fesztivált szeptember 23-án.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/225672631308330459/


Amikor az őszre gondolok, eszembe jut néhány az évszakra jellemző zöldség, gyümölcs vagy növény. Többek között a kukorica az alma és a tök. Külföldön ebben az évszakban különösen népszerű zöldségnek számít a tök, talán hazánkban nem annyira jellemző ünnep, a Halloween miatt. Viszont megfigyelhetjük, hogy itthon is egyre népszerűbbek a halloween-i hagyományok. A Rácalmási Tökfesztivál szeptember 15 és 17 között tartják meg, ahol lehet tököt faragni, tökdíszeket nézegetni, vásárolni. Az Őrségi Tökfesztivált pedig, ugyan ebben a hónapban 22 és 24 között rendezik meg Őriszentpéteren, ami pedig elsősorban egy gasztronómiai fesztivál.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/33425222208217289/


A mai napon, szeptember nyolcadikán van Kisboldogasszony napja. Ennek alkalmából az  ország több pontján, egész hétvégén különböző rendezvényeket, búcsúkat tartanak. Az én kis városom is szeretettel várja az ide látogatókat, ugyanis pénteken és szombaton városnapok vannak, vasárnap pedig természetesen a búcsú kerül megrendezésre, itt Tápiószelén. A Tápiófeszt is a hétvégén kerül megrendezésre Nagykátán a Tápió-vidék központjában, ahol az itt elhelyezkedő településeket is megismerheted közelebbről. 

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/366902700875446783/


Sportrendezvények

A sportolni vágyóknak is tartogat az ősz programokat. Szeptember 10-én, már 32. alkalommal kerül megrendezésre a Wiz Air Budapest Félmaraton. Sajnos jelentkezni már nem tudtok, de ha van kedvetek, akkor szurkolhattok is. A futás szerelmeseinek azonban nem kell csüggedniük, több  maraton és verseny is megrendezésre kerül ebben az évszakban. Ajánlanám a SPAR Budapest Maraton Fesztivált, ahol egyéniben és váltóban is indulhattok, a 400 méteres távtól kezdve 42 kilométerig október 14-én. 

Hogy ne csak a futóknak kedvezzünk, november 25-én lesz a  12. DECHATLON  FittAréna, ami "az év legfittebb napja".  Ha elmész az eseményre, akkor több órán is részt vehetsz, profiktól tanulhatsz és még életmód tanácsot is kaphatsz.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/411235009699807615/


Szervezz programokat te magad

Ha már a sportrendezvényeknél tartunk, vannak olyanok, akik szívesen sportolnak otthon és nem annyira kedvelik az ilyen jellegű összejöveteleket. Szervezzetek baráti foci meccseket, játszatok  a családdal az udvaron, menjetek közösen edzeni.

Kapcsolódjatok ki és élvezzétek az évszak adta lehetőségeket. Menjetek kirándulni, akár a hegyekbe vagy egy szép őszi erdőbe. Piknikezzetek, gyújtsatok tűzet a szabadban, legyetek kreatívak.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/223983781443147703/


Kedvet kaptatok valamelyik programhoz? Ti hova fogtok ellátogatni az ősszel? Legyen szép a napotok és köszönöm, hogy itt voltatok!
Adrienn





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése