Oldalak

2016. december 15., csütörtök

Tartsunk egészségnapot!


Advent tizenkilencedik napja: Tartsunk egészségnapot!


Az egészségünk az egyik legfontosabb dolog az életünkben. Rendkívül nagy figyelmet érdemel, különösen ebben az évszakban. A téli hideg, a rövidebb nappalok hatására bioritmusunk megváltozhat. A meleg hónapokban könnyebben hozzá juthattunk friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz, amelyeket ebben az időszakban, jóformán csak a boltok polcairól tudunk beszerezni, ráadásul ilyenkor kicsit költségesebbek mint máskor. Télen nehezebb egészséges életmódot folytatni, viszont egyáltalán nem lehetetlen:

Reggeliz!


Ugye mondanom sem kell, hogy ez a nap legfontosabb étkezése! Az év legtöbb napján hajlamosak vagyunk elhagyni a reggelit, különösen igaz ez a hidegebb hónapokra. Egyél valami teljes kitörlésűt, hozzá pedig kortyolgasd el kedvenc meleg italod.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/6051780727135225/

Egyél zöldséget, gyümölcsöt!


Minden évszaknak megvan a maga "sztárja".  Míg tavasz végén az epret, egész nyáron a dinnyét, addig ősszel a sütőtököt esszük. Talán az utóbbi kivételével, most nehezebben juthatunk hozzá a melegebb évszakok szezonális gyümölcsihez, zöldségeihez. Búsulásra viszont semmi ok. A tél nem csak a hideget hozza magával, hanem a déli gyümölcsök szezonját is. Ilyenkor jobb áron hozzájuthatsz a narancshoz, mandarinhoz, grapefruithoz, banánhoz, kivihez, datolyához, fügéhez. Aki nem szereti ezeket az ízeket, az akár almát vagy fagyasztott gyümölcsöket  is ehet. Zöldség pótlására a savanyúságokat ajánlom, amelyek rendkívül egészséges.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/70579919140398288/


Figyelj a folyadékpótlásra is!


A nagy meleg miatt, nyáron jobban odafigyelünk a folyadékbevitelre is. Olyankor jól esik meginni egy pohár jeges vizet vagy üdítőt. Ilyenkor télen, igaz kevesebb folyadékra van szüksége a szervezetednek, de ne felejtsd el bevinni a megfelelő mennyiséget! Igyál sok vizet, de ha egy kis felmelegedésre vágysz, fogyassz bátran különböző teákat, tejes italokat, viszont a cukor mennyiségre vigyázz! Egy jó meleg húsleves segítségével is pótolhatod a folyadék szükségleteidet. Az alkoholtartalmú italokkal pedig csak óvatosan!

Mozogj!


Ne keress kifogásokat! Csak mert kint hideg van, ne korlátold magad, irány a szabad! Sétálj, vagy kirándulj egyet. Csodáld meg  az erdő szépségeit, amiket csak  ebben az évszakban láthatsz. Élvezd a hóesés látványát, húsz perc gyaloglás senkinek nem árt meg! A futást sem kell mellőzni, csak köss egy sálat az arcod elé és már mehetsz is. Próbáld ki a téli sportokat! A legtöbb városban, ilyenkor állítanak egy koripályát, ahol a kölcsönzés is megoltható. Ahol van hó, ott lehet szánkózni is. Akik nem vágynak ki, azok akár kondizhatnak is egyet. A lustábbak kedvenc sorozataik nézése közben, az ágy mellett is végezhetnek gyakorlatokat. A lényeg, hogy ha csak egy tízpercet is mozgunk, de ne hanyagoljuk el.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/552465079266716911/

Te mit teszel az egészséged érdekében télen? 
Köszönöm, hogy ma itt voltál! Egészségben gazdag napokat kívánok!
Adrienn


2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon tetszik a cikked! Csak így tovább.
    A kérdésedre válaszolva: rendszeresen mozgok a munkám miatt, de otthon is vannak eszközeim amivel formában tudom magam tartani. Nem járok konditerembe, de télen leginkább csak a fedett pályás mozgások jöhetnek szóba, főleg mert a hideg levegőn könnyen megfázom. :( Ettől függetlenül az emberek többsége nem megy ki a friss levegőre, akkor sem ha jobb idő van, de persze egyetértek azzal hogy a tél ne tántorítson el senkit.
    A táplálkozásra már kevésbé figyelek oda, de próbálok egyfajta egyensúlyt teremteni az étrendemben, viszont még így is a húsételek vannak többségben a zöldségekkel és gyümölcsökkel szemben.
    Összegzésképpen ami fontos az az, hogy jól érezd magad a bőrödben a mozgás és a helyes táplálkozás pedig segíthet ebben. :)
    Üdv!
    Á.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nagyon szépen köszönöm!
      Teljesen igazad van. Az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat! Mozogjunk annyit amennyi jól esik, együnk olyat amit szeretünk, de a változatosságra és a mértékre figyeljünk. A különböző húsokban is vannak olyan anyagok, amelyek fontosak a szervezet számára, de azért szükségünk van másfajta ételekre is.

      Köszönettel!
      Adrienn

      Törlés