Oldalak

2016. december 13., kedd

Luca nap


Advent tizenhetedik napja: Tartsunk Luca napot!


A magyar hagyományok szerint, Luca napjához, több hiedelem, szokás, jóslat kapcsolódik. Világszerte ezen a napon, Szent Lúciára emlékezünk, aki feláldozta magát hitéért. Azonban a magyar néphitben, Luca egy gonosz boszorkány, és ennek következtében születtek meg, az ehhez a naphoz kötődő szokásaink.


Forrás: http://hermannzenesuli.hu/blog/2012/12/06/luca-napi-koncert/



Ezt a napot nevezhetjük akár, a "magyar Hallowen-nek" is. A Gergely-naptár bevezetése előtt, ez volt az év legrövidebb napja. Úgy tartották, hogy a sötétség miatt, ilyenkor jönnek elő a gonosz szellemek. A Dunántúlon, az angol szokásokhoz hasonlóan, még töklámpást is faragtak. Talán ehhez a naphoz tartozik a legtöbb szokásunk, babonánk. Nézzünk meg közülük egy párat.





Luca-szék


Ha a Luca napról beszélünk, talán a Luca-szék hagyománya mindenkinek eszébe jut. Ezen a napon kezdték el faragni, egészen szentestéig. Az éjféli misén, ha az emberek ráálltak, megláthatták a boszorkányokat (szarvukról ismerték meg őket).



Forrás: http://aranylo-osz.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1180463



Luca-búza


Ezen a napon az asszonyok, búzaszemeket kezdtek csíráztatni. A karácsony körül zöldülő búzából megtudták mondani, hogy milyen lesz a következő évi termés.


Forrás: http://kistudos.blog.hu/2011/12/13/luca_nap_6


Luca-pogácsa


Egy pogácsába pénzérmét rejtenek, és aki arra ráharap, egész évben szerencséje lesz.



Forrás: http://babaangolonline.com/luca-napi-jatekotletek-varazspogacsa-es-varazsmuffin/



Jóslatok


A lányok ezen a napon megjósolhatták, hogy ki lesz jövendőbelijük. 12 gombócot főztek, mindegyikbe egy férfi nevet tettek. Amelyik legelőször feljött, az  rejtette a jövendőbeli férj nevét. Egy másik szokás szerint, 13 fiú nevet írtak cetlikre, mindennap elégettek egyet, és amelyik a végén maradt, azon volt a szerencsés.



Forrás: http://www.szekelyhon.ro/magazin/luca-nap-es-boszorkanysag/print



Tilos volt fonni, varrni, mosni, takarítani. A nők nem végezhettek házimunkát, és nem lehetett kölcsönkérni. Erre a napra sok hagyomány, babona, tiltás és jóslat született. Az emberek még a seprűket is elrejtették, hogy a boszorkányok ne tudjanak elrepülni. 



Forrás: http://anyanyelvapolo.hu/szent-lucanak-hires-napja-a-napot-rovidre-szabja/



Te milyen hagyományokat ismersz még?
Köszönöm, hogy itt voltál, és ne felejtsd el felköszönteni Luca nevű ismerőseid!
Adrienn






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése