Oldalak

2016. november 27., vasárnap

Advent első napja

A mai nappal megkezdődik az év legszebb időszaka, az advent. A szeretet ünnepét megelőző időszak, amely várakozásban telik. Az úr, a szeretet eljövetelét jelenti. Amíg várakozunk, szeretnélek titeket meglepni  egy “virtuális adventi naptárral”. Advent minden egyes napján kinyílik  egy-egy “ablak”, amik alatt kisebb apróságokat: posztokat, jó tanácsokat, ötleteket találhattok. Teljen szeretetben gazdagon ez az időszak!

Advent első napja: Készítsetek adventi naptárat, koszorút!

Tudjátok honnan ered az adventi naptár? Ha nem, akkor megosztom veletek, ugyanis egy bájos kis történet kapcsolódik az első adventi naptár kialakulásához. Az 1900-as években egy Németországban élő anyuka fejéből pattant ki az ötlet. Kisfia türelmetlenül várta a karácsonyt, legfőképpen az ajándékokat, ezért szerette volna meglepni valami aprósággal. Magához vett egy kartondarabot, majd kis ablakokat vágott rá. A karton elé egy másik lapot tett, amire különöblöző édességeket helyezett. A kisfiú mindennap talált egy kis apróságot az ablakok mögött. Ahogy teltek a napok, egyre kevesebb kis ablak maradt, ez jelezte a gyermek számára a karácsony közeledtét. Később amikor a kis Gerhard felnőtt, üzleti vállalkozása révén forradalmasította édesanyja ötletét, ami igen nagy sikert aratott. A világ azóta ismeri a csokoládékat rejtő naptárakat, és megtalálhatók minden évben a boltok polcain.
Ma már különböző  méretben, formában léteznek, és nem feltétlenül csak édességeket rejtenek. Akár saját kézzel is elkészítheted, hiszen az emberi fantáziának semmi nem szabhat határt. Neked milyen van otthon? Boltban vásárolt vagy saját kezű munka?   Oszd meg velünk bátran!


Tudtátok, hogy a ma használatos adventi koszorú elődjét, Johann Hinrich Wichern protestáns lelkésznek köszönhetjük? Szegény gyermekek számára, fűzfából készült koszorút alakított ki, amin akkor még nem négy, hanem 23 gyertya volt. Négy nagyobb fehér, amiket vasárnap gyújtott meg, a többi pedig vörös volt. Fenyővel, tobozzal, szalagokkal díszítette. A keresztény hagyományoknak megfelelően az adventi koszorút három lila és egy rózsaszín gyertya ékesíti, utóbbit a harmadik vasárnapon szokták meggyújtani. Mind a négy gyertya szimbólummal rendelkezik. Az első a hit, a második a remény, a harmadik az öröm, míg a negyedik a szeretetet jelenti.
Az adventi naptárhoz hasonlóan, ma már igen ötletes, és kreatív adventi koszorúkkal találkozhatunk. Van már adventi koszorúd? Ma még nincs késő készíteni egyet! Ugorj neki!




Köszönöm, hogy velem tartottatok! Legyen szép ez az időszak mindenki számára! 
                         Üdv: Adrienn                                          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése