Oldalak

2017. október 31., kedd

Halloween

Ijesztő jelmezekbe bújt emberek, töklámpások, esti horrorfilm maraton és a "csokit vagy csalunk". Mind ezekről a Halloween jut  eszembe. A világ legtöbb országában ismerik és ünneplik, nálunk viszont kevésbé elterjedt. Vajon miről is szól ez az ünnep? Mi a története, milyen hagyományok jellemzik? Nézzük meg együtt mi az, amit érdemes róla tudni!

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/AeXKjXhKHcVaDaqxE6cYKsILfplL6lhotArJ0t0lyUJMdzAmnz6YPRY/


Talán a legtöbb dolog, amit a Halloweenről tudunk, azt az amerikai filmekből ismerjük.  Eredetét tekintve egy ősi kelta ünnep, ezért is lehet, hogy elsősorban az angolszász  országokban ünneplik, de mára már az egész világon elterjedt. Természetesen országonként eltérő szokások jellemezhetik és az elnevezése is lehet más, de a lényege mindenhol ugyanaz. Kapcsolat a túlvilággal, félelem, kísértetek, boszorkányok és egyéb földöntúli lények. 

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/AQpf_uirhrjN0uAqovut-LKo_EZvaPt3HmYHiJ1e31gykgAC2fQk5dE/

A kelták ősi ünnepe a Samhain, amelyből valószínűleg a Halloween gyökerei gyökeredzenek. Október utolsó napján ünnepelték, és úgy gondolták, hogy ezen a napon a legvékonyabb a holtak és az élők világa között az "átjáró".  A druidák szerint  a gonosz szellemek, ilyenkor látogatnak el az emberek világába, ezért megpróbálták minden eszközzel távol tartani őket, még ember áldozatokat is mutattak be. A kereszténység terjedésével ezek a szokások nem tűntek el teljesen, inkább átalakultak. A keresztény ünnepek közül, a Mindenszentek és a halottak napja kapcsolódik a Halloweenhez.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/524106475376390159/

A legismertebb szokások közé tartozik a töklámpás faragása, majd a ház elé kiállítása. Mára már a Halloween egyik legfontosabb jelképe lett. Kialakulása egy Ír legendához kötődik, amiről itt olvashattok részletesebben. Elsősorban a gyerekek, ezen a napon különböző ijesztő jelmezekbe bújnak. Házról házra járnak és édességet gyűjtenek. Amerikában jelmezbálokat és bulikat is szokás ezen a napon tartani. Ezek a hagyományok egyre elterjedtebbek Európa szerte és Magyarországon is.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/524106475376390159/



Ti ünneplitek a Halloweent? Ismertek még ilyen szokásokat?  Ha még több érdekességre vágysz a témával kapcsolatban, akkor kérlek látogasd meg a blog facebook oldalát is, ahol a Halloween hét keretein belül, akár inspirációt is gyűjthetsz. Happy Halloween! Köszönöm, hogy ma is velem voltatok! 
Üdv: Adrienn

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése