Oldalak

2018. október 31., szerda

Járjuk körbe a világot: Dia de los muertos | LifeStyle-Art

Az október végi, november eleji időszak világszerte a  halottak megemlékezéséről szól.  A legnépszerűbb ünnep, az elsősorban angolszász területekre jellemző Halloween. Van azonban egy nép, akiknek van egy nagyon különleges fesztiváljuk, amely nem mellesleg a világörökség része, és egyre ismertebb a világon. Utazzunk együtt Mexikóba, a Dia de muertos fesztiválra.




A mexikói halottkultusz egy kicsit eltérő a miénktől. Ott úgy tartják, hogy a halál az élet része és gyermekeiknek is ezt tanítják. Ebből kifolyólag cseppet sem szomorúak, az ünneplés pedig vidám hangulatban telik.


Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/499829258634132431/

A három napos ünnepet egyedi szokások jellemzik. A családok, mint nálunk, kilátogatnak a temetőbe elhunytjaik sírjához. A történet csupán abban tér el a miénktől, hogy sokan kint is éjszakáznak, ételeket, italokat visznek magukkal, és együtt zenélnek, míg a halottak visszatérnek közéjük.
Az oltár készítés is a hagyomány része, amelyet rendszerint a családi otthonokban állítanak fel. Általában három szintből áll, amely legtetejére a halott hozzátartozó fényképe kerül. Alulra ételeket és füstölőket tesznek, a középső részre pedig gyümölcsöket, virágokat, kenyeret (el pan de muerto) és italokat helyeznek. A calavera egy díszes koponya, ami vagy cukorból, vagy csokiból, vagy pedig papírból készül, és ezt is gyakran felhasználják a házi oltárok díszítéséhez.  


Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/517421444662931959/

Mexikó legnagyobb ünnepe. Országszerte mulatságok, jelmezekbe bujt emberek, zene és tánc várja az arra látogatókat. Ha átszeretnéd élni ezt a páratlan hangulatot, ajánlom figyelmedbe a Coco és az Élet könyve című rajzfilmeket.


Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/467037423853660459/


Ez az ország már évek óta szerepel a bakancslistámon, és biztos vagyok benne, hogy egyszer élőben nézhetem majd végig a halottak napi parádét. Remélem nektek is tetszett ez a téma! Köszönöm, hogy ma is velem tartottatok! Legyen szép napotok!
Üdv: Adrienn


Addig is találkozzunk facebookon és instagramon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése