Oldalak

2017. november 10., péntek

Márton nap

A főiskolán volt egy olyan szabadon választható tantárgy, aminek az volt a címe, hogy Ünnepek, folklór. Én ezt a tárgyat  annak idején fel vettem, és nem csak azért, mert kellett a kredit, hanem azért, mert érdekelnek a népszokások, az ünnepek és történetük, a kultúra. Talán ez látszik is a blog bejegyzéseimből. November 11-én van Márton nap, ezért ma ehhez a naphoz kötődő szokásokat, népi jóslatokat hoztam nektek. Ha érdekel a téma, tarts velem!

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/295689531770611428/


Ki volt Szent Márton?

Szent Márton  a római császár katonájaként szolgált. Egy hideg téli estén, Franciaország felé lovagolt, amikor találkozott egy koldussal, akivel megosztotta köpenyét. Álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve Istent szolgálta. Jó ember volt. Tour püspökévé választották, de nem tartotta magát méltónak erre a címre, ezért elbújt egy libaólban. A libák gágogása azonban lebuktatta, így püspökké szentelték. 

Forrás: http://liturgialatina.blogspot.hu/2010/11/11th-november-st-martin-bishop-and.html



Márton napi lakoma

Ezen a napon, mi mást ennénk, ha nem libát? Úgy tartja a mondás: " Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" 

Az ókori Rómában, november 11. a téli időszak kezdetét jelentette, valamint a mezőgazdasági munkák végét is. Ebből az időből származik a liba lakoma szokása is, mivel a lúd, a rómaiak hadistenének, Marsnak a szent madara volt. Ilyenkor hatalmas mulatságokat tartottak, újborral koccintottak, ugyanis ez volt a karácsonyt megelőző, 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. 

Ezeket a szokásokat, több európai országban még ma is őrzik, többek között Németországban, ahol hatalmas fáklyás felvonulásokat rendeznek ezen a napon.

Hazánkban, elsősorban az éttermekben emlékezhetünk meg erről a napról, ahol különleges Márton napi ételekkel várják az oda látogatókat. Ide kattintva pedig, különböző programokat találtok országszerte. Válogassatok kedvetekre!

Forrás: http://corinthiabudapestblog.com/2014/11/st-martins-day-brunch/

Márton napi jóslatok, szokások

Szent Márton vesszeje. Így hívták, azt a többágú vesszőt, amit a pásztorok a gazdáknak adtak, akik ezen a napon fizették ki nekik a rétespénzt. Ezzel az vesszővel veregették meg a disznókat is. Úgy hitték, ahány ága van, annyi kis malac lesz.


A legtöbb jeles naphoz, népi időjóslat is kapcsolódik. Márton nap sem kivétel ez alól. Nézzünk meg egy párat:

"Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton,  borongós tél"

"Ha Márton napján lúd a jégen áll, karácsonykor sárban botorkál".

"Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható."

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/405746247652670607/

Köszönöm, hogy ma is velem tartottatok! Remélem tetszett ez a téma is! Ti ismertek még Márton napi hagyományokat? Ha még több érdekességre vágysz, akkor kérlek látogass el a blog facebook oldalára is! Legyen szép napotok! 
Üdv: Adrienn:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése