Oldalak

2018. január 30., kedd

Étkezz tudatosan: Citrom, a c-vitamin bomba | LifeStyle-Art

A téli időszakban rendkívül  népszerűek a citrusfélék. A légúti megbetegedések száma sem elenyésző ilyenkor, ezért egy olyan gyümölcsöt választottam bemutatásra ebben a hónapban, amely a legmegfelelőbb módon veszi fel a harcot a megfázás ellen.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/132504414015310208/


Azt ugye mondanom sem kell, hogy az egyik legfőbb C-vitamin forrásunk a citrom. Tartalmaz még A- és B-vitamint is, de található  benne kálium, kálcium, vas, foszfor és rengeteg ásványi anyag.

Miért érdemes citromot fogyasztani?

Emésztést serkentő és vízhajtó hatása is van, valamint erősíti a gyomrot és tisztítja a májat. Ezeken kívül csökkenti a vérnyomást, segíti a szívműködést. Baktériumölő, kiválóan alkalmas légúti és egyéb betegségek kezelésére, de használhatjuk megelőzés céljából is. Külsőnkre is pozitív hatással van, hatékonyan segíti a fogyókúrát. 

TIPP: Hajhullás ellen használjunk mandulaolaj és citromlé keverékét! Természetes szőkítő hatása is ismert, ezért ha nem akarod a hajad befesteni, de világosabb tincsekre vágysz, akkor  a gyümölcs kifacsart levét add egy kanál olívaolajhoz és egy kevés vízhez!

Tárolása, felhasználása

A "frissen" vásárolt citromot igyekezzünk néhány napon belül elfogyasztani, mivel nagyon gyorsan megromlik! Szinte minden részét felhasználhatjuk a gyümölcsnek. Héját fűszerként is alkalmazhatjuk, például sütemények ízesítésére. Készíthetünk belőle gyümölcslevest, szószt, turmixot, kompótot. Levével feldobhatjuk salátáinkat, és még húst is pácolhatunk vele. Ideális napindító a langyos citromos víz, ami felpörgeti az anyagcserét.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/557179785133355955/
Recept ötlet

Reform citromkrém

Hozzávalók:

4 citrom leve 
1 citrom reszelt héja
4 tojás sárgája
100 g kókuszzsír (margarin helyett)
természetes édesítőszer (méz, xilit, stevia)


1. Mosd meg a citromokat! 
2.A tojássárgáját és a természetes édesítőt keverd el , majd add hozzá a citromok leszűrt levét és reszelt héját. 
3.Kezdd el melegíteni alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellet. 
4.Végül, amikor már elkezd besűrűsödni adagold hozzá fokozatosan a kókuszzsírt. 
5.Ízesítsd ízlés szerint!

TIPP: Mivel javában tart a farsangi időszak, ezért fánkok ízesítésére is használhatjátok lekvár helyett!

Jó étvágyat!


Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/433612270345870437/



Nagyon köszönöm, hogy ma is velem tartottatok! Legközelebb is várlak vissza titeket! Legyen szép napotok! Minden jót!
Üdv: Adrienn


Képek forrása: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése