Oldalak

2018. június 22., péntek

Az év legmágikusabb éjszakája - Szent Iván-éji hagyományok | LifeStyle-Art

Az  éjszaka, amikor bármi megtörténhet. Régen úgy tartották, hogy Szent Iván-éjjelén  a kívánságok valóra válnak, a hegyek pedig megnyílnak,  és a másvilág varázslatos lényei elárasztják a Földet. Június 24-én ünnepelték a nyári napfordulót, a Nap és a fény diadalát világszerte, így a legtöbb hagyomány a tűzgyújtással kapcsolatos. 

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/444660163195012522/


A tűz a Napot szimbolizálta, az emberek pedig tűzgyújtással próbálták növelni az égitest erejét, a sötétséggel vívott küzdelmében. A máglyarakások segítségével, az emberek az ártó szellemeket, sárkányokat és gonosz lényeket is igyekeztek távol tartani maguktól. Ezeken kívül a lobogó elem a szerelmet, a szenvedélyt, a tisztaságot, az elevenséget, az  egészséget és a megújulást jelképezte.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/178244097724936283/


Az év leghosszabb napján gyújtott tűzrakásokba, illatos virágokat és gyógynövényeket szórtak, ezekből később fürdőt készítettek. A tűzbe dobott almának is gyógyító hatást tulajdonítottak. Aki abból eszik, az nem betegszik.

Természetesen szerelmi jóslatok is kapcsolódnak ehhez a mágikus éjszakához. Ha szeretnéd tudni, hogy ki lesz a jövendőbelid, akkor csak figyeld az álmaidat! 


Forrás: https://www.femcafe.hu/cikkek/utazas/szent-ivan-ej-2017-programok


A legények nyírfaágat vittek választottjuknak, a lányok pedig növények segítségével próbálták megjósolni, hogy ki lesz számukra az igazi. A fiúk azt figyelték, hogy a lányok hogyan ugorják át a tűzet. Az ugrások irányából és magasságából pedig jövendöléseket lehetett kiolvasni. 

Régen nemcsak tűzet raktak, hanem szokásos volt a tűzugrás is. Hatalmas mulatságokat tartottak. Énekeltek és táncoltak.

A régi idők spirituális vezetői hitték, hogy ilyenkor képesek lehetnek lelkükkel elhagyni testüket, és a Tejúton keresztül eljuthatnak a holtak birodalmába, ahol az elhúnytak szellemi útmutatással, jövendölésekkel segíthetik életünket.  

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/300474606383346593/


A végére pedig a számomra legérdekesebb információt hagytam. A hiedelmek szerinte ezen a napon virágzik a páfrány. Aki virágát megleli, azt boldogság és  szerencse éri. Képes lesz beszélni az állatok és a növények nyelvét. Megtalálni ezt a csodát azért nehéz feladat, mert a mondák szerint csak pár percig virágzik, és amint kinyílik egy kis madár azonnal elviszi. Mégis ha szerencsék van, és időben odaérnénk, akkor sem biztos, hogy látnánk a varázst, hiszen a páfrány álomport bocsátana ránk.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/183240278563382280/


A múltban nagy hagyománya volt ennek az ünnepnek, de a jó hír az, hogy manapság hazánkban újra éledőben van a Szent Iván-éji tradíció.

Tetszett a mai téma? Ismertek még Szent Iván-éji szokásokat?
Hálásan köszönöm, hogy itt voltatok! Várlak vissza titeket!
Üdv: Adrienn


Addig is találkozzunk facebookon és instagramon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése